Dekret Królewski o Finansach Królestwa Voxlandu

Dział przeznaczony do archiwizacji debat, wydarzeń oraz innych wątków mających miejsce w Konighaus.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Re: Dekret Królewski o Finansach Królestwa Voxlandu

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Hoch Gereht Prahauser Konighaus,
Meine sehr geehrten Herren!

W związku z uzyskaniem niepodległości przez nasz kraj niepodległości i tym samym wejście w posiadanie własnych rachunków, wprowadzenie voxa do obiegu oraz brak stowarzyszenia z innymi krajami przegłosowany przez nas dekret o finansach wymaga poprawek. W głównej mierze kosmetycznych jak poprawa nazwy waluty, ale jednak też i wycofaniu lub wprowadzeniu kilku dodatkowych przepisów. Nasze prawo szczęśliwie nie jest restrykcyjnie napisane i nie mówi czy nowelizacja niniejszego dekretu również miałaby być zatwierdzona przez Radę Królewską.

Jako współautorka voxlandzkiego prawa ergo jego znawczyni i osoba kompetentna do rozstrzygania sporów prawnych uważam, że Konighaus ma pełne prawo nowelizacji niniejszego dekretu w drodze uchwały, która stanowić będzie radę dla Monarchy, który albo ją wprowadzi w życie, albo przedstawi nowy dekret ze zgłoszonymi poprawkami.

Wnoszę o otwarcie debaty w trakcie, której przedyskutujemy treść nowelizacji skupiając się na kwestiach finansowania aktywności, wypłat oraz wsparć materialnych.

Benjamin
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Benjamin Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Benjamin »

KONIGHAUS
PRZEWODNICZĄCY KONIGHAUS

Przychylam się do wniosku i otwieram debatę.
Benjamin F. C. P. Romanow
Król Fenocji
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
To ten typ od wszystkich stanowisk, co Fatima się z niego śmieje.
ALFRED FABIAN VON HOHENBURG TEHEN-DŻEK
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

No dobrze to może zacznę. Primo - oczywistym wnioskiem debaty i jednym z ustępów uchwały będzie wycofanie przepisów odnoszących się do CI. Wszelkie wsparcia, pożyczki, no to już jest nieaktualne. Secundo, co jest jednak ważniejsze to to ile takowe pożyczki i wsparcia powinny wynosić. Czy przyjmujemy przelicznik 1:1, czy po kursie seces-vox, czy ustalamy nowe? Obecnie są to kwoty:
  • 3500$
  • 1500$
  • 1000$
  • 350$
3500 voxów do rozdysponowania w ramach nagrody brzmi ok przy założeniu zarobku przez państwo. Ale pożyczki typu 1500 - 1000. Gdy dekret był pisany to Voxland był w Insulii mającej 40 tyś. secesów na koncie. Na rajd poszło z prywatnej kieszeni prawie 6 tyś. secesów. Ze sponsoringu państwa to było prawie 4 tyś. Tu moje pytanie - czy kwoty w ogóle powinny być określone? Jeśli tak to jaka granica wkładu państwa?

Kwestia wsparcia nowych obywateli - 350$. Czy 350 voxów to byłoby mało? Gdyby np. chcieć wprowadzić opłatę od wynajęcia mieszkania w mieście. Ile takie mieszkanie powinno kosztować i ile państwo może się dołożyć? Jak bardzo państwo może dotować aktywności obywateli? Musimy wziąć pod uwagę, że państwo ma też do opłacania pensje, VHS, może KUW.

No i pensje - czy powinny zostać zmniejszone?

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Kristof I Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Kristof I »

Anastasia Windsachen pisze: 22 wrz 2023, 22:11 No dobrze to może zacznę. Primo - oczywistym wnioskiem debaty i jednym z ustępów uchwały będzie wycofanie przepisów odnoszących się do CI. Wszelkie wsparcia, pożyczki, no to już jest nieaktualne. Secundo, co jest jednak ważniejsze to to ile takowe pożyczki i wsparcia powinny wynosić. Czy przyjmujemy przelicznik 1:1, czy po kursie seces-vox, czy ustalamy nowe? Obecnie są to kwoty:
  • 3500$
  • 1500$
  • 1000$
  • 350$
3500 voxów do rozdysponowania w ramach nagrody brzmi ok przy założeniu zarobku przez państwo. Ale pożyczki typu 1500 - 1000. Gdy dekret był pisany to Voxland był w Insulii mającej 40 tyś. secesów na koncie. Na rajd poszło z prywatnej kieszeni prawie 6 tyś. secesów. Ze sponsoringu państwa to było prawie 4 tyś. Tu moje pytanie - czy kwoty w ogóle powinny być określone? Jeśli tak to jaka granica wkładu państwa?

Kwestia wsparcia nowych obywateli - 350$. Czy 350 voxów to byłoby mało? Gdyby np. chcieć wprowadzić opłatę od wynajęcia mieszkania w mieście. Ile takie mieszkanie powinno kosztować i ile państwo może się dołożyć? Jak bardzo państwo może dotować aktywności obywateli? Musimy wziąć pod uwagę, że państwo ma też do opłacania pensje, VHS, może KUW.

No i pensje - czy powinny zostać zmniejszone?
Ja myślę, że nowi obywatele przez taki miesiąc powinni mieć wsparcie nie przewyższające iluś tam...
Co do wynajmowania mieszkań/opłacania hotelu... No cóż, można zawsze utworzyć hotel o niższym standardzie niż Paddington, on jest jednak swego rodzaju luksusem i nie sądzę aby schodzić jeszcze bardziej z ceny (chociaż ko wie?)

Czy to dużo? No właśnie nie wiemy... Ja myślę, że wystarczająca takie mieszkanie średniej wielkości.
HM Kristof I, Konig af Voxland

Awatar użytkownika
Ignats ik Ruth Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Ignats ik Ruth »

Skoro już wyszliście z Insulii, to po co wam zróżnicowanie na inicjatywy wewnątrzpaństwowe i centralne?
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Ignats ik Ruth pisze: 22 wrz 2023, 23:44 Skoro już wyszliście z Insulii, to po co wam zróżnicowanie na inicjatywy wewnątrzpaństwowe i centralne?
Właśnie to będzie usuwane bo no właśnie "po co?".
Krzysztof Windsor pisze: 22 wrz 2023, 22:38
Ja myślę, że nowi obywatele przez taki miesiąc powinni mieć wsparcie nie przewyższające iluś tam...
Co do wynajmowania mieszkań/opłacania hotelu... No cóż, można zawsze utworzyć hotel o niższym standardzie niż Paddington, on jest jednak swego rodzaju luksusem i nie sądzę aby schodzić jeszcze bardziej z ceny (chociaż ko wie?)

Czy to dużo? No właśnie nie wiemy... Ja myślę, że wystarczająca takie mieszkanie średniej wielkości.
No właśnie powinni tak. Pieniądze na start pod warunkiem np. tygodniowej aktywności, która ma wartość merytoryczną. Tylko teraz kwestia kosztów. Najdroższy pokój w Paddington kosztuje 460$ (pasuje to zmienić na voxy...), a najtańszy 100. Za noc oczywiście. Co prawda jest to hotel luksusowy, ale na razie jedyny. Dobrym pomysłem byłoby właśnie utworzenie hotelu/hostelu dla nowych mieszkańców/obywateli by mogli wynająć. Wciąż uważam, że państwo mogłoby albo opłacać, albo takowy prowadzić by koszty takiego zakwaterowania opłacać. Jednak uważam też, że aby to nie było tylko narracyjne, a faktyczne i wprowadzało obieg pieniądza u nas to należałoby wskazać, że np. państwo opłaca do 2 tygodni pobytu w takim hotelu LUB gwarantuje bezpłatny pobyt i po tym czasie zaczyna naliczać opłaty np. 10-20 voxów za noc. Zakładając cenę 10-20 voxów na noc za hotel to powiedziałabym, że średnia cena małego mieszkania, gdy ogarnie się mapę KCV oraz być może interaktywną mapę powinna wynosić ok. 500 voxów. Za małe mieszkanie na obrzeżach, im bliżej centrum to tą kwotę zwiększać stopniowo. W takim przypadku zapomoga 350 voxów i założeniu, że obywatel jest aktywny przez tydzień-dwa powinna wystarczyć na kupno takiego mieszkania.

Ewentualnie dać to gwarantowane 500 voxów, tylko tu też kwestia zwrotu. Aktywny obywatel dawałby skarbowi państwa ok. 240 voxów za dwa tygodnie. To teraz tak nie wiem, może jednak 350?

No i co jest super ważne - czy dajemy maksymalną granicę wsparcia? Wiadomo, że trzeba się kierować stanem konta, ale właśnie też by nie przesadzić bo nie zawsze możemy pamiętać, że np. na koniec msc. czekają nas wypłaty...

No i też lista cywilna. Czy obniżamy? Obecnie kosztowałaby nas ona 1400 voxów/msc. Dodać czasami wypłatę dla VHS, Hauserów... to wychodzi 2000 voxów/msc. Nie zarabiamy tyle

Awatar użytkownika
Kristof I Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 23 wrz 2023, 23:45
Ignats ik Ruth pisze: 22 wrz 2023, 23:44 Skoro już wyszliście z Insulii, to po co wam zróżnicowanie na inicjatywy wewnątrzpaństwowe i centralne?
Właśnie to będzie usuwane bo no właśnie "po co?".
Krzysztof Windsor pisze: 22 wrz 2023, 22:38

No właśnie powinni tak. Pieniądze na start pod warunkiem np. tygodniowej aktywności, która ma wartość merytoryczną. Tylko teraz kwestia kosztów. Najdroższy pokój w Paddington kosztuje 460$ (pasuje to zmienić na voxy...), a najtańszy 100. Za noc oczywiście. Co prawda jest to hotel luksusowy, ale na razie jedyny. Dobrym pomysłem byłoby właśnie utworzenie hotelu/hostelu dla nowych mieszkańców/obywateli by mogli wynająć. Wciąż uważam, że państwo mogłoby albo opłacać, albo takowy prowadzić by koszty takiego zakwaterowania opłacać. Jednak uważam też, że aby to nie było tylko narracyjne, a faktyczne i wprowadzało obieg pieniądza u nas to należałoby wskazać, że np. państwo opłaca do 2 tygodni pobytu w takim hotelu LUB gwarantuje bezpłatny pobyt i po tym czasie zaczyna naliczać opłaty np. 10-20 voxów za noc. Zakładając cenę 10-20 voxów na noc za hotel to powiedziałabym, że średnia cena małego mieszkania, gdy ogarnie się mapę KCV oraz być może interaktywną mapę powinna wynosić ok. 500 voxów. Za małe mieszkanie na obrzeżach, im bliżej centrum to tą kwotę zwiększać stopniowo. W takim przypadku zapomoga 350 voxów i założeniu, że obywatel jest aktywny przez tydzień-dwa powinna wystarczyć na kupno takiego mieszkania.

Ewentualnie dać to gwarantowane 500 voxów, tylko tu też kwestia zwrotu. Aktywny obywatel dawałby skarbowi państwa ok. 240 voxów za dwa tygodnie. To teraz tak nie wiem, może jednak 350?

No i co jest super ważne - czy dajemy maksymalną granicę wsparcia? Wiadomo, że trzeba się kierować stanem konta, ale właśnie też by nie przesadzić bo nie zawsze możemy pamiętać, że np. na koniec msc. czekają nas wypłaty...

No i też lista cywilna. Czy obniżamy? Obecnie kosztowałaby nas ona 1400 voxów/msc. Dodać czasami wypłatę dla VHS, Hauserów... to wychodzi 2000 voxów/msc. Nie zarabiamy tyle
No cóż. Jestem za tym systemem z nowym hotelem i mieszkaniami. Wydaje się bardzo dobry.

Co do wsparcia to tak te 350/400 voxów byłoby ok. Maksymalnie dałbym 1000 póki co.

Na chwilę obecną to obniżyłbym listę cywilną, lub poczekał troszkę z wypłatami.

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Krzysztof Windsor pisze: 24 wrz 2023, 11:50 (...) Maksymalnie dałbym 1000 póki co.
Tutaj chodziło mi o wydarzenia. 1000 voxów max? Może tak 2,5 tyś. by też sknersko nie nagradzać? Obecnie taka nagroda 1000 voxów to prawie 900 klubeków, lekko ponad 700 palatynów. To ładne nagrody w sumie + jeśli doliczyć sponsoring...

I w ogóle ważna kwestia, która do mnie dochodzi - kolejne nowelizacje tego dekretu. Czy Monarcha wprowadza je tak jak każdego innego, czy jednak zwraca się do Konighaus z wnioskiem o akceptację? Jednak chodzi o finanse państwa i też moim zdaniem tak jak uważam, że ograniczona demokracja, absolutyzm spełniają się o wiele lepiej bo nie ma potworków w postaci chorego prawodawstwa, tak jednak mam też opinię, że no można dać małe poletko swobody.

Awatar użytkownika
Kristof I Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 24 wrz 2023, 14:09
Krzysztof Windsor pisze: 24 wrz 2023, 11:50 (...) Maksymalnie dałbym 1000 póki co.
Tutaj chodziło mi o wydarzenia. 1000 voxów max? Może tak 2,5 tyś. by też sknersko nie nagradzać? Obecnie taka nagroda 1000 voxów to prawie 900 klubeków, lekko ponad 700 palatynów. To ładne nagrody w sumie + jeśli doliczyć sponsoring...

I w ogóle ważna kwestia, która do mnie dochodzi - kolejne nowelizacje tego dekretu. Czy Monarcha wprowadza je tak jak każdego innego, czy jednak zwraca się do Konighaus z wnioskiem o akceptację? Jednak chodzi o finanse państwa i też moim zdaniem tak jak uważam, że ograniczona demokracja, absolutyzm spełniają się o wiele lepiej bo nie ma potworków w postaci chorego prawodawstwa, tak jednak mam też opinię, że no można dać małe poletko swobody.
Myślę, że jak najbardziej zależne od Króla. Trochę swobód nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Do końca jutrzejszego dnia powinnam przedstawić szkic projektu i można by usiąść nad nim

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Hoch Gereht Prahauser Konighaus,
Meine sehr geehrten Herren!

Zgodnie z obietnicą przedstawiam projekt uchwały K-04L. Jeżeli nikt nie zgłasza obiekcji czy poprawek w jego sprawie proszę o przejście do głosowania.

UCHWAŁA K-04L
z dnia XX. September/Oktober 2023
ws. rady odnośnie do nowelizacji Dekretu Królewskiego o Finansach Królestwa Voxlandu

Niniejsza uchwała jest radą ludu dla Jego Królewskiej Mości w sprawie nowelizacji Dekretu Królewskiego o Finansach Królestwa Voxlandu.

My Obywatele Królestwa Voxlandu, korzystając z praw nadanych przez Akt Królewski o Królestwie Voxlandu uchwalając radzimy, co następuje:

Art. I.
  1. Uchylić lub znowelizować Dekret Królewski o Finansach Królestwa Voxlandu w celu unormowania sytuacji pieniężnej w kraju;
  2. Zamienić wszelkie zmianki o secesach na voxy, wprowadzając również jego symbol;
  3. Usunąć przepisy rozróżniające inicjatywy centralne i wewnątrzpaństwowe lub państw stowarzyszonych;
  4. Obniżyć maksymalną kwotę dotacji do 2500 voxów;
  5. Zmniejszyć pensje na liście cywilnej do 350 voxów miesięcznie dla Ich Królewskich Mości oraz 250 voxów miesięcznie dla Ich Królewskich Wysokości Księcia i Księżnej Drawskiej;
  6. Wprowadzić przepis o akceptacji każdej nowelizacji tego Dekretu przez Konighaus;
  7. Wprowadzić przepis o akceptacji nowelizacji lub uchwalenia po otrzymaniu rady w sprawie tego Dekretu przez Konighaus.
Art. II.
Uchwała wchodzi w życie po podpisaniu przez Przewodniczącego i zobowiązuje Jego Królewską Mość do działania w ciągu 7 dni od jej wprowadzenia.
Krzysztof Windsor Benjamin

Zablokowany

Wróć do „Archiwum Parlamentarne”