Ignats ik Ruth pisze: 22 wrz 2023, 23:44
Skoro już wyszliście z Insulii, to po co wam zróżnicowanie na inicjatywy wewnątrzpaństwowe i centralne?
Właśnie to będzie usuwane bo no właśnie "po co?".
Krzysztof Windsor pisze: 22 wrz 2023, 22:38
Ja myślę, że nowi obywatele przez taki miesiąc powinni mieć wsparcie nie przewyższające iluś tam...
Co do wynajmowania mieszkań/opłacania hotelu... No cóż, można zawsze utworzyć hotel o niższym standardzie niż Paddington, on jest jednak swego rodzaju luksusem i nie sądzę aby schodzić jeszcze bardziej z ceny (chociaż ko wie?)
Czy to dużo? No właśnie nie wiemy... Ja myślę, że wystarczająca takie mieszkanie średniej wielkości.
No właśnie powinni tak. Pieniądze na start pod warunkiem np. tygodniowej aktywności, która ma wartość merytoryczną. Tylko teraz kwestia kosztów. Najdroższy pokój w Paddington kosztuje 460$ (pasuje to zmienić na voxy...), a najtańszy 100. Za noc oczywiście. Co prawda jest to hotel luksusowy, ale na razie jedyny. Dobrym pomysłem byłoby właśnie utworzenie hotelu/hostelu dla nowych mieszkańców/obywateli by mogli wynająć. Wciąż uważam, że państwo mogłoby albo opłacać, albo takowy prowadzić by koszty takiego zakwaterowania opłacać. Jednak uważam też, że aby to nie było tylko narracyjne, a faktyczne i wprowadzało obieg pieniądza u nas to należałoby wskazać, że np. państwo opłaca do 2 tygodni pobytu w takim hotelu LUB gwarantuje bezpłatny pobyt i po tym czasie zaczyna naliczać opłaty np. 10-20 voxów za noc. Zakładając cenę 10-20 voxów na noc za hotel to powiedziałabym, że średnia cena małego mieszkania, gdy ogarnie się mapę KCV oraz być może interaktywną mapę powinna wynosić ok. 500 voxów. Za małe mieszkanie na obrzeżach, im bliżej centrum to tą kwotę zwiększać stopniowo. W takim przypadku zapomoga 350 voxów i założeniu, że obywatel jest aktywny przez tydzień-dwa powinna wystarczyć na kupno takiego mieszkania.
Ewentualnie dać to gwarantowane 500 voxów, tylko tu też kwestia zwrotu. Aktywny obywatel dawałby skarbowi państwa ok. 240 voxów za dwa tygodnie. To teraz tak nie wiem, może jednak 350?
No i co jest super ważne - czy dajemy maksymalną granicę wsparcia? Wiadomo, że trzeba się kierować stanem konta, ale właśnie też by nie przesadzić bo nie zawsze możemy pamiętać, że np. na koniec msc. czekają nas wypłaty...
No i też lista cywilna. Czy obniżamy? Obecnie kosztowałaby nas ona 1400 voxów/msc. Dodać czasami wypłatę dla VHS, Hauserów... to wychodzi 2000 voxów/msc. Nie zarabiamy tyle