Co nowego na Pollinie?

Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Re: Co nowego na Pollinie?

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Jak co sześć miesięcy, Sejm Elekcyjny w RONie. Jak cały czas od ponad dwóch lat, trzeba się zalogować żeby lurkować (wandejska zbrodnia z odcięciem Placyku to nic przy tym co czynicie RONowcy!).

Khandydatami są: Karol Radziwiłł, ubiegający się o reelekcję, i Adelajda Radziwiłłówna, ubiegająca się o elekcję.

@Bolesław @Adelajda Radziwiłłówna ślub bierzecie na szybko przed elekcją czy jednak mam szykować popcorn na sejm w sprawie małżeństwa*?

*Znaczy nie żebym wierzył że szlachta będzie mieć Matka Prokrastynacja wie jakie obiekcje, ale kto wie, nie takie cuda niewidy widziałem w Mikrowelcie.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Adelajda Radziwiłłówna

Post autor: Adelajda Radziwiłłówna »

Trwająca w Rzeczpospolitej elekcja od dawna nie była na tak wysokim poziomie xD Ostatni raz bodajże w 2022 można było obserwować coś więcej niż cztery jednozdaniowe punkty programu wyborczego. Oczywiście zgoda Sejmu na zawarcie małżeństwa będzie nam potrzebna wyłącznie wtedy, gdy zostanę królem. Jeśli już królem zostanę, a Sejm nie wyrazi zgody będę odbierać im wszystkim majątki :watching_world_burn:. No a tak na serio, wtedy zwyczajnie abdykuję. Wraz z Bolesławem tworzymy dobrze zgraną parę, nie będę stawiać elekcyjnego tronu ponad to co nas łączy.
Awatar użytkownika
Adelajda Radziwiłłówna

Przepraszam, że tak post pod postem, ale mój pradziadek Karol Radziwiłł już nie żyje, moim kontrkandydatem jest mój ojciec Konrad.
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Adelajda Radziwiłłówna pisze: 05 cze 2025, 10:59 Przepraszam, że tak post pod postem, ale mój pradziadek Karol Radziwiłł już nie żyje, moim kontrkandydatem jest mój ojciec Konrad.
Huh, rzeczywiście. Dziwne, patrzyłem na Konrada, myślałem o Konradzie, napisałem Karol. Na Matkę Prokrastynację nie wiem czemu.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

Przynależności

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Czyżby @Bolesław miał zasiąść i na trzecim tronie? Chociaż tym razem jako małżonek?

@Adelajda Radziwiłłówna czy RON miał kiedykolwiek Królową? Jestem ciekawa czy jeśli byłabyś pierwszą, to czy szlachta zdecyduje się iść z "tradycją" i tytułować Cię Królem czy jednak Królową.

G O N I E C
Oficjalne Źródło Informacji Zagranicznych

Kilka najświeższych newsów z Pollinu (a przynajmniej w miarę świeżych):
  1. Królestwo Lumerii wróciło na łono natury (czyt. forum zostało postawione) w cywilizowanym stanie (czyt. na phpBB jak Matka przykazała).
  2. @Artur Kardacz zdaje się odchodzić na stałe z Winkulii oraz mikronacji.
  3. Atmosfera w Edelweiß gęstnieje po ostatnim ataku Dzikich. Wojna zdaje się pukać do bram Kotliny.
  4. Ciężkie okręty wypływają na edelweißkie rzeki.
  5. Nie tylko wojną Kotlina żyje - święto miłości w planach.
  6. Do Redrock, stanu dawnej Arcadii, wraca władza... i porządek?
  7. A o samej Arcadii i jej ustroju toczą się rozmowy.
  8. Zaś Wyspa Św. Małgorzaty otrzymuje uzbrojenie.
  9. Nowa wersja mapy Pollinu.
  1. https://lumeria.com.pl/forum/index.php
  2. http://forum.winkulia.eu/showthread.php ... 8#pid34068
  3. https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php?p=42158#p42158
  4. https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php?p=42142#p42142
  5. https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php? ... 185#p42185
  6. https://forum.bastionpollin.pl/viewtopi ... 9545#p9545
  7. https://forum.bastionpollin.pl/viewtopi ... 9562#p9562
  8. https://forum.bastionpollin.pl/viewtopi ... 9569#p9569
  9. https://forum.bastionpollin.pl/viewtopi ... 9558#p9558
Obrazek
(—) HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą :pixel_heart:

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika
Adelajda Radziwiłłówna

Anastasia Windsachen pisze: 05 cze 2025, 17:07 Czyżby @Bolesław miał zasiąść i na trzecim tronie? Chociaż tym razem jako małżonek?
To bardzo prawdopodobny scenariusz. Wtedy w RON chyba oboje będziemy królami. :laughing_deer:
Anastasia Windsachen pisze: 05 cze 2025, 17:07 @Adelajda Radziwiłłówna czy RON miał kiedykolwiek Królową? Jestem ciekawa czy jeśli byłabyś pierwszą, to czy szlachta zdecyduje się iść z "tradycją" i tytułować Cię Królem czy jednak Królową.
Nie, RON to państwo, w którym nigdy nie było kobiety-króla. Na początku pomyślałam "yolo, zgłoszę się", ale teraz zaczęło zależeć mi na wygranej. Więc w przypadku wygranej była bym pierwszą kobietą na tronie.
Anastasia Windsachen pisze: 05 cze 2025, 17:07
  1. Królestwo Lumerii wróciło na łono natury (czyt. forum zostało postawione) w cywilizowanym stanie (czyt. na phpBB jak Matka przykazała).
Ta wiadomość wyszła w świat trochę za szybko xD Alfred ogarnął podłączenia do systemów międzynarodowych i jakoś wypłynęło. Przed nami jeszcze trochę pracy i dyskusji. Muszę dodać jeszcze wiele grafik i innych takich. Dyskutujemy też o ustroju.
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 05 cze 2025, 17:07 Jestem ciekawa czy jeśli byłabyś pierwszą, to czy szlachta zdecyduje się iść z "tradycją" i tytułować Cię Królem czy jednak Królową.
Mimo wszystko liczę na Króla (wstawić wybrane imię królewskie). Jakkolwiek to może i niepoprawnie w czasach współczesnych... Tak RON nie leży w czasach współczesnych, więc tam to jak najbardziej poprawnie.
Adelajda Radziwiłłówna pisze: 05 cze 2025, 18:36 To bardzo prawdopodobny scenariusz. Wtedy w RON chyba oboje będziemy królami. :laughing_deer:
Po cichu proponuję iść w śmieszkowanie i zrobić ruch ala Anna Jagiellonka (wybrać kobietę na Króla a potem jej dobrać męża).

Tylko tym razem to kobieta kieruje interesem, no i nie wyrzucają jej z tronu jak mąż wykituje (swoją drogą ciekawi mnie jak szlachta uzasadniała elekcję po śmierci Batorego mimo tego że Król Anna wciąż żyła).
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 05 cze 2025, 20:15 (swoją drogą ciekawi mnie jak szlachta uzasadniała elekcję po śmierci Batorego mimo tego że Król Anna wciąż żyła).
Wikipedia pisze:Owdowiała w 1586 roku, teoretycznie mogła nie zgodzić się na bezkrólewie i sama objąć rządy ze względu na fakt ogłoszenia jej „królem” w czasie elekcji w 1575 roku. Jednak z tej możliwości nie skorzystała i zrzekła się własnych praw do korony (...)
Tak na szybko z "wyszukiwarki źródeł".

W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com
Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Joahim von Ribertrop pisze: 05 cze 2025, 20:15 Mimo wszystko liczę na Króla (wstawić wybrane imię królewskie). Jakkolwiek to może i niepoprawnie w czasach współczesnych... Tak RON nie leży w czasach współczesnych, więc tam to jak najbardziej poprawnie.
Z jednej strony tak, a z drugiej... Elżbieta I była Królową Anglii. Maria Stuart Królową Szkocji. Czasy są w praktyce te same. Przyczyną tego, że w Polsce był Król, a nie Królowa bez względu na płeć jest raczej fakt braku takowej definicji. Zauważmy, że Polska miała tylko dwie Królowe, które były wybrane z braku męskich potomków i niechęci oddania państwa Habsburgom. Ot primogenitura, której nikt nie zmienił po przypadku Jadwigi.

Awatar użytkownika

Przynależności

ODZNACZENIA

Anastasia Windsachen pisze: 05 cze 2025, 23:32 Z jednej strony tak, a z drugiej... Elżbieta I była Królową Anglii. Maria Stuart Królową Szkocji. Czasy są w praktyce te same.
No tak, ale - Anglii, Szkocji, a nie Rzeczpospolitej Polski...

No nic, pożyjemy zobaczymy.
Anastasia Windsachen pisze: 05 cze 2025, 23:32 Zauważmy, że Polska miała tylko dwie Królowe, które były wybrane z braku męskich potomków i niechęci oddania państwa Habsburgom.
Dziwnie mówicie "Ludwik Węgierski obiecał szlachcie że będzie mogła mniej płacić".

Swoją drogą, tak żeby nam utrudnić życie: Jadwigę koronowano na Króla, była Królem, ale podpisywała się Królowa.
Anastasia Windsachen pisze: 05 cze 2025, 23:32 Ot primogenitura, której nikt nie zmienił po przypadku Jadwigi.
Śmiem twierdzić że akurat po Jadwidze to jak najbardziej primogeniturę (przynajmniej de iure) diabli wzięły.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Michał F. Lubomirski Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Michał F. Lubomirski »

Dobry wieczór!
Tak podrzucę, może zaciekawi: https://www.academia.edu/42452259/Jadwi ... Authority_
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”