Plotki, ploteczki, plotunie, a oprócz nich najnowsze wiadomości zza granicy, dyskusje o przyszłości kraju, ogłoszenia... Po prostu nasza codzienność. Cóż więcej można powiedzieć? Wejdź i przekonaj się czym żyje Voxland!
O tak! Załogowy lot na Marsa! Natknąłem się na 𝕏 na tweeta Kena Kirtlanda, który miał zawarty w sobie zeszłoroczny plan NASA na załogowy lot na Marsa, który miałby być realizowany w latach 2032-2041... Wszystko oczywiście za pomocą najdroższej rakiety na świecie, jaką niewątpliwie staje się SLS!
Nie muszę chyba mówić, że koszt jednej takiej misji byłby astronomiczny i myślę, że nie przesadzę mówiąc, o kwocie 100mld dolarów. SERIO! Pamiętajcie, że jeden start SLS'a Block 1 (tak jak w ramach misji Artemis 1) kosztuje 2mld dolarów, a sądząc po obecnym tempie budowy SLSów, to faktycznie NASA może już sobie nie poradzić z budową (i testami) SLS'ów, które miałyby zostać przetestowane w ramach tego całego programu. Nie wiem jak Wy, ale nie chciałbym, aby Mars był tylko i wyłącznie marzeniem. Niestety aktualnie jedyną nadzieją dla ludzkości na lądowania na Marsie jest Starship czy tego chcemy, czy też nie :/
Długo nic się nie dzieje, a ja zdałem sobie sprawę, że nie opisałem Wam żadnych Starshipowych nowości, które SpaceX opisało w najnowszym filmie na YotuTube:
No to tak na początku Elon ponownie potwierdził w powyższym wystąpieniu, że w Starbase powstanie druga wieża skąd będą startować Starshipy. Ogłosił też, że plan na trzeci lot Starshipa to pełne wejście na orbitę, zamiast lotu na orbitę transatmosferyczną, po czym Ship ma wykonać deorbit burn. Dowiedzieliśmy się także, że LOX dump (usuwanie nadmiaru ciekłego tlenu pod koniec spalania paliwa), który został przeprowadzony w drugim locie całego Starshipa, spowodował pożar, który zakończył się eksplozją całego Shipa 28. Tak w ogóle to Elon powiedział jeszcze, że gdyby Starship w drugim locie miał ładunek (co oznaczałoby brak potrzeby pozbycia się LOXu) to Starship dotarłaby na orbitę. Dodatkowo ciśnienie w deluge jest tak wysokie, że sama tylko woda mogłaby zniszczyć całego Starshipa, gdyby leciał on pionowo...
Zapowiedziano także pierwsze test drzwi Starshipowej pustej ładowni w kosmosie oraz fakt, że pierwszy lot Starlinków prosto ze Starshipa odbędzie się w 2024. Dodatkowo największym zaskoczeniem była zapowiedź Shipa w wersji trzeciej (Ship V3), który jest na ten moment w fazie projektowania, a gdy Ship V3 odbędzie swój pierwszy lot, to wtedy cały Starship ma osiągnąć wysokość 150 metrów. Dodatkowo zapowiedziano Starshipowy transfer paliwa, który będzie wymagany do misji Artemis.
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj. L.L. ZAMENHOF
China Central Television transmitowała na żywo start misji Tianzhou 7 która została uruchomiona na rakiecie Long March 7, a cały start odbył się z Wenchang Space Launch Site w Chińskiej Republice Ludowej. Cała misja polegała klasycznie na dostarczeniu ładunku na chińską stację kosmiczną Tiangong, która znajduje się na niskiej orbicie okołoziemskiej.
Na moment pisania tego tekstu Tianzhou pomyślnie zadokował do Tiangong, a całe rendezvous trwało około trzech godzin od zadokowania statku. Według informacji dostarczonych przez CNSpaceflight, cały statek zadokował do modułu Tianhe, co niestety nie zostało podane do wiadomości publicznej aż do momentu zadokowania Tianzhou!
To będzie sporo informacji jak na jeden dzień no ale trzeba w końcu ogarnąć ten wątek by ładnie się prezentował i publikował piękne informacje :3 Zacznę może od najważniejszej informacji dzisiejszego dnia, czyli o tym, że Japonii udało się wylądować na Księżycu swoim lądownikiem SLIM, stając się jednocześnie piątym krajem (ale to szybko wzrasta!!), który kiedykolwiek wylądował na powierzchni Księżyca!
Mimo, że lądowanie odbyło się wczoraj to dopiero dziś dostaliśmy komunikat od JAXA, że lądowanie się udało. Niestety panele słoneczne lądownika nie wytwarzają tyle energii ile potrzeba co znacznie ograniczy żywotność całego lądownika ale mimo to JAXA ogłosiła wielki sukces całej misji! Rafał Grabiański nieźle podsumował całe lądowanie informując również, że baterie w lądowniku się nie ładują więc teraz celem jest maksymalizacja wykonanych badań naukowych. Co ciekawe mówi też, że łaziki zostały wypuszczone poprawnie i aktualnie trwają jakieś prace nad zebraniem od nich danych... Muszę przyznać, że było to bardzo stresujące lądowanie!
NASA udostępniła informację, że marsjański helikopter Ingenuity podczas wykonywania swojego 72. lotu nad powierzchnią Marsa. Byłby to kolejny warty odnotowania lot, który niestety zakończył się niespodziewanie, ponieważ podczas planowanego opadania łączność między Ingenuity a łazikiem Perseverance została przerwana przed przyziemieniem. Zespół zarządzający Ingenuity analizuje dostępne dane i rozważa kolejne kroki w celu przywrócenia komunikacji z Ingenuity. Aktualnie Perseverance jest poza zasięgiem Ingenuity, ale NASA JPL może rozważyć podjechanie bliżej w celu sprawdzenia miejsca kamerami...
Całe szczęście NASA Jet Propulsion Laboratory ponownie nawiązała kontakt z Ingenuity tuż po poinstruowaniu łazika Persevere do wykonywania długotrwałego odsłuchu sygnałów od Ingenuity. Na ten moment cały zespół przegląda otrzymane dane, aby móc lepiej zrozumieć dlaczego podczas 72. lotu Ingenuity miał nieoczekiwaną przerwę w komunikacji... Kamień z serca!
Europejski orbiter Mars Express, który krąży sobie wokół Marsa, wykrył bardzo dużą ilość lodu, który znajduje się pod równikiem Marsa! Co w tym dziwnego? Otóż to, że ten cały rezerwuar lodu po ewentualnym stopieniu byłby w stanie pokryć powierzchnię całego Marsa płytkim oceanem...
Niestety problem jest taki, że nawet gdybyśmy stopili cały ten lód i powstałby ten ocean, to nie przetrwałby on dłużej na Marsie niż kilka lat. To wszystko wina Tuska marsjańskiego pola magnetycznego, które nie jest tak silne, jak nasze ziemskie i nie chroni aż tak dobrze Marsa przed promieniowaniem słonecznym :/
Powiem tak strasznie denerwuje mnie obecne UI całego Śledzika, siedziałem nad tym kilka minut i wymyśliłem coś takiego powiedzcie proszę co sądzicie o moim proponowanym nowym wyglądzie Śledzik i czy faktycznie opłaca się przenosić go na ten layout (wszystkie informacje będą dostępne do kliknięciu w dany start, możliwości są znacznie większe niż w przypadku obecnego layoutu). Oczywiście szczerość zawsze mile widziana :3
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj. L.L. ZAMENHOF
Prawo tutaj jest sprawą prostą, awantury będą karane chłostą
W razie wielkiej potrzeby i zauważalnego braku aktywności - proszę się dobijać na Discorda (ScreamingBlackCat), a z plikami na maila -> anastasiawindsachen@gmail.com